Рано наутро. Уживате во убавото утринско кафе. Има мир и тишина. До следниот момент, тие се прекинати со следниот дијалог меѓу вашите деца:

 

“Мамо, тато! Кажи му/ја да ме остави на мира!”

„Таа/Тој нема да ми дозволи да седам на компјутер!

„Прв бев тука!

„Ми ги зеде чевлите, кажи ѝ да ми ги врати!

 

Познато, нели? И така мирот заврши. Децата пак се скараа.

Да се ​​разбереме – споровите меѓу децата се дел од секојдневниот живот на речиси сите семејства.

Всушност, од една страна, караницата меѓу нив е неизбежна, а од друга страна, тоа е здрава метода која им помага на децата да научат да комуницираат меѓу себе и пред се да прават компромиси.

Од перспектива на секој родител, постојаните расправии дефинитивно може да предизвикаат хаос во секојдневниот живот, а да не зборуваме за нервите на мама и тато.

И нашата цел како родители е да постигнеме хармонија меѓу нашите деца. Барем колку што е можно повеќе.

Можеби ви звучи како невозможен сон, но всушност е целосно возможен сон!

Затоа, денес споделуваме со вас 5 корисни совети кои ќе ви помогнат да постигнете хармонија меѓу вашите деца:

Совет #1️⃣: Не ги споредувајте децата едни со други и не ги етикетирајте.

Ова е несомнено една од најчестите грешки што ги прават родителите. Дали некогаш сте рекле: „Тој е мојот срамежливко“ или „Таа отсекогаш била бубалицата во семејството“. Колку и да звучи невино, тоа ненамерно може да го поттикне ривалството и конкуренцијата меѓу вашите деца.

Сега ставете се во нивна кожа и видете ја нивната гледна точка…

Ако мама го нарекува мојот брат или сестра „бубалица“, тоа значи дека јас не сум бубалица. И не сакате вашите деца да се чувствуваат запоставено, нели?

Совет #2️⃣: Поминувајте индивидуално време со секое дете секој ден

Најважната стратегија за минимизирање на ривалството меѓу вашите деца е да одвоите време за индивидуални дневни разговори со секое од нив. Доволно е да потрошите само 10-15 минути дневно, во кои вашето внимание детето го има целосно кон себе. Ова, иако за кратко, ќе ви помогне не само да ја зацврстите врската меѓу вас, туку ќе придонесе и да ја намалите конкуренцијата меѓу децата за вашето внимание.

Совет #3️⃣: Бидете посредник, а не судија

Иако децата понекогаш бараат од вас да ги решите нивните конфликти, тоа не е ваша работа! Всушност, во случаите кога родителите интервенираат во односот меѓу децата или уште полошо – заземаат страна, ривалството меѓу децата ескалира.

Како родители, нашата работа е да посредуваме, а не да судиме во односите на нашите деца. Значи, зближете ги двете страни и помогнете им да дојдат до решение за проблемот или да го решат конфликтот меѓу нив. На овој начин нема победници или губитници, а децата учат вредни вештини кои ќе им бидат потребни во случај на идни конфликти.

Понекогаш сите можеме да бидеме победници.😊

Совет #4️⃣: Не ги присилувајте децата да ги споделуваат своите играчки

Веројатно ќе се согласите дека ниту едно дете не сака да го сподели својот нов подарок со својот брат или сестра. Ако го присилите, тоа ќе му испрати јасна порака: споделувањето е лошо и не сакам да го повторувам.

На пример: вашата ќерка Дарија доби нова играчка, а нејзината сестра навистина сака да си игра со неа. Наместо да ја принудите Дарија да ја даде играчката и на нејзината сестра, можете да кажете: „Ова е новата играчка на Дарија и таа ќе ви дозволи да ја видите кога ќе биде готова“. Ова создава чувство на сигурност за Дарија. Со текот на времето, таа ќе се чувствува посигурна и подготвена сама да ги сподели своите работи.

Совет #5️⃣: Не поднесувајте испади

Вашите деца веројатно исто така често се обидуваат да се пробијат низ испади на плачење. Сега е време да ја задржите вашата смиреност. Ако се предадете на детскиот испад, ќе го подгреете ривалството меѓу децата. И уште полошо! Ќе му потврдите на детето дека ова однесување е најдобрата тактика што ќе му помогне да ја постигне својата цел во иднина.

Решението! Покажете му на детето дека гневот не делува (Знаеме дека е тешко!). Во средината на неговата емотивност, покажете сочувство. На пример: „Тешко е да се чека, нели? Дали сакате да играте со нешто друго?“

Иако отпорот на излив на гнев може да биде особено болен, со текот на времето ќе видите како вашата упорност ќе доведе до позитивен резултат.


Дали ви се допадна нашата статија?
Не заборавајте да го следите SmartyKids на:

Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsmacedonia

Instagram:
https://www.instagram.com/smartykidsmacedonia/