Еден од најефикасните методи за вежбање и активирање на мозокот со цел да се одржи во добра форма!

Терминот го воведоа Американците Лоренс Кац и Менинг Рубин од Институтот за неврологија во САД. Невробикот е метод за зголемување на интелектуалниот капацитет на мозокот преку систем на вежби.

Во минатото се сметаше дека мозочните клетки кои умираат не се регенерираат. Но, научниците докажаа дека редовниот тренинг на мозокот помага во нивното закрепнување.

За да го постигнеме ова, треба да го одржиме мозокот во работна состојба – да го изненадиме и да го натераме да работи на различни начини.

Ова е главната задача на невронауката: да го наруши вообичаениот тек на настаните!

Невробните вежби не бараат посебна подготовка, не одземаат многу време и можат да се прават насекаде.

Еве краток список на невробни вежби за мозокот што можете лесно да ги испробате:

✔️Патувајќи до работа, на пат кон дома или до пазар, обидете се да изберете различни рути.

✔️Замижете. Можете да ги обиколувате собите од куќата со исклучени светла, полека и со затворени очи, секако проверувајќи го мебелот и предметите со раце. Grow Easy

✔️Обидете се да правите повеќе работи со вашата помалку активна рака (на пример, четкање заби; преуредување на работите; контролирање на компјутерскиот глушец итн.).

✔️Вежба со монети. Ставете монети со различни големини во вашиот џеб. Научете да ги разликувате само со допир. Оваа вежба не само што е добра за мозокот, туку ќе ви донесе и одредена погодност доколку сакате да чувате парички во џебот.

✔️Различни активности како читање, пишување, решавање крстозбори, решавање загатки, играње карти или шах, се одлично средство за тренирање на мозокот.

Примарниот моторен кортекс на десната хемисфера на мозокот е активиран. Ова има корисен ефект врз креативноста и нестандардното размислување.

Додадете  свои вежби и експериментирајте.

Не заборавајте постојано да го возбудувате вашиот мозок со нови искуства за да го одржувате во добра форма.

Дали го тренирате мозокот?

Пријавете се за БЕСПЛАТНА демо лекција и надополнете ги супермоќите на вашите деца.

 


 

Дали ви се допадна нашата статија?
Не заборавајте да го следите SmartyKids на:

Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsmacedonia

Instagram:
https://www.instagram.com/smartykidsmacedonia/