Веројатно ќе се сложите со нас дека секој родител треба да биде многу внимателен во говорот особено кога комуницира со своето дете. Иако некои мислат дека кога се мали, децата ништо не разбираат, според психолозите, многу карактеристики на размислување како и комплекси се формираат токму во раното детство.

Друга важна причина зошто треба да обрнете посебно внимание на изборот на зборовите кога разговарате со вашето дете е фактот што тој ве гледа како главен авторитет во неговиот живот. Впива се што ќе му кажете.

Некои фрази може да се паметат засекогаш, додека други би можеле да се толкуваат на погрешен начин или да имаат негативен ефект врз психата на детето.

Во оваа статија избравме фрази кои не треба да ги кажувате пред вашите деца и ќе ги посочиме причините зошто.

„Не бегај, ќе паднеш“

Истражувањата покажуваат дека децата реагираат крајно негативно на зборови кои содржат негација како што е зборот „не“. Тука има уште еден штетен елемент – ставот на една личност. Формирана негативно, фразата создава негативна причинско-последична врска и предизвикува внатрешни противречности кај детето.

Подобро да се замени со предлог или препорака како „внимателно“, „потивко“, „побавно“. Исто така, добро е да му објасните на детето дека треба да трча само на улица и на безбедни места како што е игралиштето, бидејќи можете да го убедите дека ќе биде позабавно.

„Не плачи, ти си…“

Фразата ја оставаме недополната затоа што овде родителите вметнуваат различни причини зошто  од детето се бара да престане да плаче како на пример затоа што е големо или затоа што е момче.

Во исто време, плачењето е многу важна реакција за детето. Тоа му овозможува да му каже на светот за неговата огорченост, физичка или ментална болка, нивото на стрес или нешто друго што тој едноставно не може да се справи сам.

Кога родителите користат такви фрази, тие го учат своето дете да ги потиснува своите емоции уште од детството. Секој родител треба да разбере дека плачењето им овозможува на децата да ја ослободат насобраната напнатост. Формирањето специфичен став како на пример дека мажите не плачат или дека децата не можат да направат нешто ќе ги поттикне да страдаат и да ги кријат своите емоции. Немајќи алтернатива, овие емоции можат да имаат негативно влијание врз нервниот систем и психата на една личност. Понекогаш е добро да ги пуштиме солзите за да се ослободиме од овој тип на негативност.

Кога се однесуваш така, не те сакам“

Ова е дефинитивно, според нас, најзабранетата фраза од сите. Мора да разберете дека детето е исклучително зависно од вашата љубов. Важно е да му кажете дека го сакате и тоа да го докажете на дело. За секое дете неговите родители се целиот свет.

Сега замислете колку можете да влијаете на детето ако му кажете дека не го сакате. За жал, таквите фрази често ги користат некои родители во многу помали околности. Размислете колку повредено и изневерено ќе се чувствува детето ако му се одмаздите за некоја ситница.

Исто така, вреди да се обрне внимание на фактот дека децата не можат да го дешифрираат скриениот контекст во фрази и да го анализираат нивното значење. Во овој случај, детето едноставно ќе се сети дека не го сакате.

„Нема да станеш од масата додека не го изедеш сето тоа“

Тешко е да се изброи колку луѓе во детството биле повредени од таква фраза. Важно е да се разбере дека во детството човек гради сопствен однос со храната. Во исто време, тој создава преференции за прехранбени производи бидејќи ги зема предвид реакциите на неговото тело.

Со тоа што се обидуваме да го принудиме детето да јаде храна што не ја сака, кај него формираме аверзија кон храната. Има храна и јадења кои човек би можел да ги сака уште во детството, но почнува да ги мрази ако ги поврзе со непријатни емоции.

Кои се последиците од ваквата изјава од страна на родителот? Ова може да доведе до формирање на нарушувања во исхраната кај детето, кои вклучуваат опасни, како што е анорексија, на пример.

„Види колку е послушно ова дете, а не како тебе.“

Без разлика колку сте лути, користењето споредба е крајно несреќно решение. Сигурно многумина од нас тоа го доживеале во детството. Во исто време, родителите често одат подалеку со обезвреднување на какви било достигнувања на детето воопшто. На пример, детето нацртало убава слика, но неговите родители се повеќе импресионирани што неговата соученичка подобро црта бидејќи учи на час по уметност.

Кога ќе го споредиме детето со некој друг, тој почнува да се чувствува инфериорно. Таквиот впечаток за себе почнува да ја придружува личноста долго време.

“Oх, да ме видеше мене на твоја возраст. “

Со користење на оваа фраза, ја покажувате вашата фрустрација кон детето. Опасно е и тоа што како пример е даден неговиот главен авторитет, имено вие.

Ако пречесто повторувате такви фрази, во иднина може да се соочите со голем проблем бидејќи голема е веројатноста детето да развие нељубов и кон вас. Ќе знае дека без разлика на неговиот успех, во вас секогаш ќе има конкурент.

Запомнете дека карактеристиките на личноста и темпото на развој на секоја личност се различни. Во исто време, родителите често го занемаруваат фактот дека тие самите ги немале вештините што ги имале нивните деца на иста возраст. Тие тактично молчат за тоа.

„Сега јас ќе заминам, а ти ќе бидеш сам“

Сите деца се плашат да останат сами. Дури и повеќето возрасни луѓе не можат да негираат дека се плашат да бидат сами.

Кога го користите стравот како сојузник, само го влошувате проблемот. Така, стравот од осаменост ќе трае цел живот. Ова ги стимулира некои луѓе да се опкружуваат со секакви, дури и сомнителни личности.

Исто така, вреди да се обрне внимание на фактот дека самиот страв е многу опасен за вашето дете и треба да се избегнува по секоја цена.

Останатите фрази ќе ги споделиме со вас во вториот дел од статијата многу наскоро.


Дали ви се допадна нашата статија?
Не заборавајте да го следите SmartyKids на:

Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsmacedonia

Instagram:
https://www.instagram.com/smartykidsmacedonia/