Веројатно ќе се сложите со нас дека секој родител треба да биде многу внимателен во говорот особено кога комуницира со своето дете.

Некои фрази може да ги паметат децата засекогаш, додека други би можеле да се толкуваат на погрешен начин или да имаат негативен ефект врз психата на детето.

Првиот дел од статијата можете да го прочитате овде.

Во оваа статија ја продолжуваме темата со препорачани фрази кои не треба да ги кажувате пред вашите деца.

Еве ги другите:

„Не биди алчен!

На сите ни е кажано уште од детството колку е важно да се биде дарежлив. Дали ова ѝ штети на психата на децата? На пример, му давате на вашето дете некои слатки и го поттикнувате да ги сподели со другите. Но, ако тоа е неговата омилена бонбона и тој само сака да ја задржи? Што има лошо во тоа? Алтруизмот е корисен, но во умерени количини. Ако вашите деца пораснат во возрасни кои секогаш се подготвени да споделат сè што имаат, луѓето многу често ќе ја искористат нивната добрина.

Вреди да се обрне внимание на причината зошто детето одбива да ја сподели својата играчка со другите, бидејќи понекогаш тоа може да биде многу значајно.

Разговарајте со вашето дете, прашајте зошто не сака да споделува. Ако неговите аргументи ви изгледаат сериозни, дефинитивно треба да го намалите притисокот.

„Ако се однесувате лошо, ќе ве предадеме на…“

… а тоа е што родителите вообичаено го користат како закана. Овие можат да бидат страшни суштества како баба Рога, Кумчо-волк, полиција и други – има многу примери.

Оваа фраза е опасна од повеќе причини. Првата е слабеење на вашиот авторитет во очите на детето. Кога го кажуваш тоа, го лажеш. Со текот на времето ќе сфати дека сте го излажале и ќе стане скептичен кон вашите зборови.

Друга причина е формирањето на страв. На овој начин, може несвесно да развиете фобија кај детето, па дури и вистински кошмар.

„Не грижи се за глупости!

Родителите често ги потценуваат искуствата на своето дете. Колку и да се трудиме да се ставиме на местото на другиот, понекогаш едноставно не ни успева. Како што забележуваат некои психолози, без разлика колку е лош човек, секогаш можете да најдете пример за полошо однесување. Но, дали некому ќе му олесни?

За детето, дури и малите разочарувања, како што е губењето на дел од играчката, може да се претворат во голема драма. Прифатете дека сите луѓе се различни и обидете се да помогнете наместо да давате бескорисна удобност.

„Дозволи ми да го направам тоа сам, ти си уште млад и не можеш сам“

Во детството, како и во зрелоста, многу е важно да се стекне искуство. Во исто време, различните искуства се вредни, вклучувајќи ги и негативните. Ако детето не може сам, помогнете му, но не правете го тоа наместо него.

Само дозволете му да го реши тоа за да научи од своите грешки. Не е во ред да се формира стереотип дека некој секогаш ќе прави нешто што му е тешко.

Детето би можело да се чувствува целосно ако често ги изговараме таквите фрази.

„Еве, полека“

Меѓу фразите што не треба да им се кажуваат на децата, оваа е многу честа појава. Причината е што намерно се уценувате. Така покажувате дека се може да се постигне, дури и со лошо однесување, што е крајно опасна заблуда.

„Па, треба сами да го сфатите тоа“

Често грешиме кога мислиме дека пред нас не е дете, туку мало возрасно лице. Тој има своја перцепција, нема доволно акумулирано животно искуство и сè уште не развил способност да споредува различни ситуации едни со други.

Детето не мора да ги разбира истите работи што вие ги разбирате. Покрај тоа, постои голем ризик дека тој едноставно ќе почне да се плаши да праша нешто и да се сврти кон вас. Како што созреваат и се развиваат, децата ќе почнат да разбираат што очекувате од нив. Но, да се бара такво нешто пред време е крајно погрешно.

„Зошто си толку глупав?

Зборот „глупав“ овде би можел да се замени со разни навреди, а сите би биле подеднакво опасни и деструктивни. Кажувајќи ја фразата на овој начин, јасно го нарушувате достоинството на детето, покрај тоа, постои ризик да наидете на агресија и семејни недоразбирања.

„Зачувај ми го здравјето“

Некои родители често им го кажуваат ова на своите деца, а во исто време им влеваат страв. Честото повторување на фраза од овој тип сугерира дека не му ја кажувате вистината на детето. Ова ја поткопува довербата во родителите и потенцијално ги тера да ги игнорираат реалните закани.

„Нема да го купиме затоа што немаме пари“

Детето верува во вас, затоа не ја поткопувајте неговата доверба. Секако, тоа не значи дека треба да го разгалувате во секоја прилика и само да му купите се што ќе посака од вас.

Затоа, ако одбиете да купите нешто, не кажувајте дека е премногу скапо. Најдете други причини да не го направите ова купување.

На крајот од овој материјал, ќе дадеме неколку едноставни препораки за тоа како правилно да се изгради комуникација со детето:

✔️Не зборувајте кога сте лути – наместо тоа, земете здив, избројте до десет во вашата глава, а потоа продолжете понатаму.

✔️Не го навредувајте детето дури и ако вашите зборови изгледаат безопасни.

✔️Не го споредувајте со други деца.

✔️Не барајте од дете исто ниво на разбирање како од возрасен.

Сигурни сме дека можете без проблем да изградите комуникација со вашето дете. Најважно е да бидете конкретни за да може правилно да ве разбере. Внимавајте да не му ја повредите психата и достоинството, бидејќи има фрази кои вечно се паметат и ќе имаат негативно влијание врз неговата психа.

Првиот дел од статијата можете да го прочитате овде.


Дали ви се допадна нашата статија?
Не заборавајте да го следите SmartyKids на:

Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsmacedonia

Instagram:
https://www.instagram.com/smartykidsmacedonia/