Зошто е важно да промовираме толеранција кај нашите деца?

За почеток, сакаме тие да се чувствуваат опуштено и отворено за различни култури. Толеранцијата отвора врати во многу области од животот како што се бизнис, образование, патување, начин на живот, уметност и многу повеќе.

Родителите кои покажуваат толеранција преку секојдневните постапки и зборови ги учат своите деца да ги ценат и разликите кај луѓето.

Не е важно само да им кажуваме на децата што е правилно, а што не, тие самите треба да увидат дека луѓето се различни и дека треба да ги прифатиме такви какви што се.

Еве неколку совети како да ги научите вашите деца на толеранција.

Дај личен пример

Децата ги гледаат и ги имитираат своите родители, се сеќаваат што правите и го копираат вашето однесување. Ако вие самите не покажувате толеранција за разликите или необичностите на другите, нема шанси вашето дете да го стори тоа. Затоа, важно е да внимавате на начинот на кој се однесувате со вашите најблиски, бидејќи вие сте пример за вашите деца. Покажете почит кон другите.

Децата слушаат и учат од вас.

На училиште децата често се потсмеваат со сленг имиња, а на прашањето од каде ги знаат овие зборови, најчесто велат дека ги слушнале дома. Кога разговарате со вашиот партнер, бидете свесни дека вашите деца можеби слушаат. Размислете внимателно за зборовите што ги користите. Избегнувајте да користите какви било погрдни зборови со имиња. Дури и ако сте лути, се шегувате или навистина не мислите што зборувате во даден момент, вашето дете ќе ги запомни вашите зборови и ќе ги користи.

Кога детето има прашања за вас, одговорете ги искрено и со почит.

Сите забележуваат разлики кај луѓето, па затоа е сосема нормално да разговарате за нив со вашите деца. Додека се мали, децата лесно се дружат, немаат наши предрасуди и инхибиции. Охрабрете ги пријателствата на вашето дете со деца од различна етничка припадност или посебни потреби. Исто така, можете да изберете програми, филмови или игри во кои ликовите се од малцински групи или имаат проблеми да се интегрираат во општеството.

Очекувајте вашите деца да се однесуваат со почит кон другите.

Со моделирање на нивната толеранција, секако не треба да прифаќате непочитувачко однесување од нив и дома и надвор.

Ценете ги разликите во вашето семејство. Прифатете ги квалитетите на секој член на семејството, без оглед на нивните разлики во интересите и способностите. Помогнете им на вашите деца да се чувствуваат ценети за тоа што се

Зголемете ја самодовербата на детето.

Сите знаеме дека луѓето кои не ги почитуваат другите ретко се чувствуваат среќни и сигурни во себе. Децата кои се чувствуваат самоуверени имаат поголема веројатност да бидат учтиви со другите.

Вклучете ги вашите деца во различни активности како што се спорт, училиште, дневен престој и кампови. Кооперативните активности и тимските игри ги учат децата на снаодливост.

Културните и верските традиции на земјата, регионот, семејството се важни и се извор на гордост. Треба да ги цениме и да ги почитуваме и тоа да им го пренесеме на децата.

Истражувајте ги другите култури и традиции заедно.

Истражете како луѓето од различни култури ги слават своите најголеми празници.

Научете ги децата да бидат толерантни преку личен пример, преку разговор, преку игра и комуникација со различни деца.


Дали ви се допадна нашата статија?
Не заборавајте да го следите SmartyKids на:

Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsmacedonia

Instagram:
https://www.instagram.com/smartykidsmacedonia/