За нас возрасните,препознавање на часовникот е нешто сосема природно – но за малите  да можат да го направат тоа  може да се  покаже како тежок процес.

Се прашувате кој е најлесниот начин за да им објасните на вашите деца за принципот на работа на часовникот и неговото значење? Во секој случај тоа не треба да се прави со сила, туку само кога самото дете е подготвено да учи.

Во оваа статија, ќе претставиме неколку идеи за тоа како да ja започнете наставата  за препознавање на времето кај децата.

Научете го детето да го разбира времето и да го користи часовникот и така тоа Ќе биде неговата нова вештина, која освен што ќе биди  корисна за домаќинството туку ќе биди  и одлична практика засевкупниот развој.

За да  научи детето да го користи часовникот, сепак, тоа прво мора да ги совлада основните математички вештини:

✔️ Детето мора да ги научи броевите од 0 до 60. Ако почнете со учење за часовникот пред детето да ги има овие вештини, вие ризикувате да станете обесхрабрени или збунети.

✔️Мора да научи да брои наназад – од најголемиот број кон најмалиот.

✔️Треба да знае што се парни и непарни броеви, исто така би било корисно е да  знае кои броеви се множители со два и пет.

✔️Не треба да ги меша концептите лево и десно.

До одреден момент во животот на детето нема концепт на „време“, така што родителите треба да ги научат децата не само да го одредат времето од денот, но и да ги разберат основните временски поими како на пр „минато“, „сегашно“, „идно“ и „сега“.

Само по овие фази можете да одите со директно  учење за  да се разбере времето на часовникот.

Во овој случај, мора да се почитуваат следниве принципи:

1) Учењето треба да биде забавно.

2) Важно е да се одржи рамнотежа помеѓу учењето и бесплатното време.

3) Стекнатото знаење мора да се практикува.

Како засилување на оваа вештина, можете да го научите детето самостојно да се ориентира во времето во однос на нештата, кои му се пријатни: нека одреди во кое време ќе се разбуди , колку време ќе има за игри итн.

Еве како да ја започнете обуката за препознавање на часот:

Купете голем ѕиден часовник со големи броеви. Најдобро е часовникот да биде без пластичен капак на предната страна за да може  детето да ги движи стрелките со рацете – ова ќе го олесни процесот.

Обуката на час може да започне со запознавањето на стрелките -објаснете му на детето дека малата стрелка покажува колку е часот и исто така – се движи најбавно. Можете да ја вметнете рачно стрелката од 12 часот, а потоа и на другите позиции на часовникот.

Дозволете му на детето само да ја движи стрелката и да ги смени позициите на стрелката додека не го разбере принципот на работа.

Поставувајте прашања како „Ако сега е 8 часот, каде да ја поставам стрелката?

Откако детето ќе го разбере принципот на работа на стрелката на часови, објаснете го значењето на минутата.

Веројатно овој дел ќе му биде малку потежок, па -започнете со полесни временски опции како 12.30 или 6.00 ч.

Следат позициите „и 15“, „без 15“, задржувајќи ги празнините да се точни до најмногу 5 минути (на пример – 1:30, 4:45, 8:05, на почеток ќе му биде тешко на детето да чита точно време како 7.47).

Прашајте го вашето дете колку е часот за да му помогнете да се навикне на таа нова вештина. Можете исто така да го смените пристапот така што ќе го дозволите да ве тестира – на овој начин ќе му ја зајакнете самодовербата.

Запомнете дека има многу играчки, како и мобилни апликации кои исто така би имале корист во равивањето на оваа вештина во форма на игра.


Дали ви се допадна нашата статија?
Не заборавајте да го следите SmartyKids на:

Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsmacedonia

Instagram:
https://www.instagram.com/smartykidsmacedonia/