Дали го тренирате вашиот ум?

Можете ли да ги наведете планетите во Сончевиот систем?

Обидете се да ги именувате главните градови на сите најголеми земји?

Како што старееме, нашата способност да запомниме различни факти што ги знаевме пред некое време значително се намалува. Затоа, треба да ја тренираме нашата меморија, а мнемониката е одлична алатка за оваа намена.

Дали сте слушнале за концептот на мнемоника?

Едноставно кажано, мнемоникa е техника за лесно запомнување на информации. Основата на оваа техника е употребата на асоцијации, рими, разни азбучни и нумерички кодови. Техниката помага да се подобри меморијата и кај децата и кај возрасните, а обуката може да започне без оглед на возраста.

За кого се погодни мнемоничките вежби?

За деца од предучилишна возраст.

Мнемониката ја користат педагозите и логопедите за да го развијат говорот на децата во градинка користејќи мнемонички квадрати и мнемонички патеки.

За ученици од сите возрасти – мнемониката се користи за да апсорбира голема количина на информации за различни теми.

За возрасни. Овој тип на вежбање се препорачува за постарите лица како превенција од болести како Алцхајмерова болест, деменција или мултиплекс склероза.

Во денешно време сите сме опкружени со голем проток на информации. Кога барате одредени информации, повеќето од нас се потпираат на различни услуги за пребарување или електронски уреди. За жал, на овој начин значително се намалува обемот на нашата краткорочна и долгорочна меморија. Според студиите, луѓето сè почесто имаат проблем да запомнат многу основни работи.

Кои се предностите од користењето мнемоници?

Има многу придобивки од користењето мнемонички техники за деца и возрасни, на пример:

  • Побрзо меморирање на нови информации. Податоците добиени за време на експериментот на Ричард Аткинсон покажуваат дека преку мнемонички техники едно лице може да запомни 40% повеќе странски зборови во споредба со нашите општо познати методи за меморирање на информации.
  • Реорганизација на структурата на мозокот. Ова значително ги зголемува перформансите на меморијата. На мозокот му треба редовно вежбање исто како и на мускулите на телото.
  • Разновидност. Мнемоничките вежби се погодни за луѓе од сите возрасти. За да се одржи бистар ум, важно е да се одржи конзистентноста на вежбите.
  • Подобрување на менталното здравје. Научниците забележуваат дека редовниот тренинг за меморија може да го користат постарите возрасни лица за да спречат многу видови на когнитивно оштетување и да помогнат во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест или мултиплекс склероза.

Кои мнемонички вежби за почетници може да се направат дома?

Постојат многу техники кои ви овозможуваат да ја тренирате вашата меморија. Можете да започнете со едноставни вежби и да продолжите на понапредните. Има и многу книги на тема мнемоника, разни научни студии, монографии и многу повеќе.

Една од предностите на пристапот е тоа што може да се користи и дома. За почеток, препорачливо е да направите распоред за часовите во кои ќе правите вежби и да се држите до него. За да постигнете резултати, можете да вежбате секој ден по 15-20 минути.

Обидете се со најпопуларните техники за подобрување на меморијата, имено:

Алфанумерички код.

Ова е веројатно најпопуларната техника, која се заснова на фактот дека на секоја цифра и е доделена одредена буква. За да запомните големи броеви, од такви букви се прават зборови, фрази, реченици или дури и мали приказни.

Комбинирање на броеви и слики.

Оваа мнемоничка техника се заснова на фактот дека секој број има одредена форма (вака изгледа самиот број кога се пишува). Обликот на бројот може да ве потсети на одреден предмет – на пример, бројот нула наликува на круг, топка или сонце. Број еден – на фенер или слама; два – на лебед итн. Меморирањето на одреден број мора да биде поврзано во некоја приказна.

Систем за фрлање.

Оваа техника може да се користи, на пример, за запомнување на историски датуми или кратки телефонски броеви. Тие можат да се научат со составување посебна фраза, чиј секој збор е во строго дефиниран редослед и има број на букви што одговараат на меморираната цифра.

Здруженија.

Друга едноставна техника која ви помага побрзо да научите странски зборови. Само побарајте асоцијација за секој нов збор, визуелизирајте го. Ова ќе ви овозможи брзо да се потсетите на одредени зборови.

Римување.

Истражувањата покажуваат дека луѓето побрзо се сеќаваат на римуваните зборови. Ова е причината зошто училиштата често користат рими за да запомнат сложени информации.

Историски метод.

Ова е добро познат метод за практикување на меморирање. Зборовите што треба да се запомнат се собрани во приказна. Овој метод има еден недостаток – тешко е да се запамети голема количина на информации преку него.

Повторувања.

Фразата „Повторувањето е мајка на знаењето“ веројатно му е позната на секој од вас. Повторувањето е најчестата вежба која ви помага да запомните нови информации. Оваа техника најчесто ја применуваат студентите. За да научите одреден текст, добро е да направите серија повторувања, првото повторување треба да биде по 15-20 минути, второто повторување – по 6-8 часа, а третото – по еден ден.

Доколку сте решиле да го испробате овој метод дома, еве неколку препораки:

✔️Не се обидувајте да ги совладате сите методи одеднаш. Започнете со испробување на една или две вежби.

✔️Редовно вежбајте. Направете распоред, погрижете се ништо да не ви го одвлекува вниманието.

✔️Отстранете ги сите надразнувачи. Тие вклучуваат телефони, таблети, социјални мрежи, домашни миленици. Обуката за меморија бара концентрација.

✔️Секогаш трудете се да ги подобрите стекнатите вештини. Обидете се да запомните телефонски броеви или други информации користејќи вежби. Колку повеќе ги користите своите способности во секојдневниот живот, толку повеќе се подобрува вашата меморија.

✔️Секогаш трудете се да ги подобрите стекнатите вештини. Обидете се да запомните телефонски броеви или други информации користејќи вежби. Колку повеќе ги користите своите способности во секојдневниот живот, толку повеќе се подобрува вашата меморија.

Запомнете дека е важно мнемоничките вежби да бидат интересни и да донесат позитивни емоции.

Не е случајно што мнемониката се користи како вежба на курсевите SmartyKids.


Пријавете се за БЕСПЛАТНА демо лекција и надградете ги супермоќите на вашите деца.


Дали ви се допадна нашата статија?
Не заборавајте да го следите SmartyKids на:

Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsmacedonia

Instagram:
https://www.instagram.com/smartykidsmacedonia/