На 29 и 30 јуни 2024 година, во хотелот Гранд Милениум, Софија, се одржа Националната Олимпијада за ментална аритметика од SmartyKids, која собра над 300 деца на возраст од 5 до 14 години.

Меѓу учесниците беа и тројца претставници од SmartyKids Аеродром, Скопје – Матео Величковски, Иво Поповски и Дамјан Серафимов.

За само неколку месеци, децата можеа да се подготват за натпреварот и да се претстават достојно, покажувајќи високи резултати на задачите од менталната аритметика.

Првиот ден од настанот беше посветен на натпреварувачкиот дел. Учесниците требаше да ги покажат своите вештини и знаења во ментална аритметика. Натпреварот се одвиваше во три етапи – во првите две етапи, децата требаше да решат 150 задачи за 8 минути, а во третата етапа, ,,тајбрејк”, требаше да решат 60 задачи за 2 минути.

 

 

По натпреварот, секое дете доби ранец полн со изненадувања и од SmartyKids и од спонзорите на настанот. Големото изненадување за сите беше магичниот настап на илузионистот Боби Шоу, кој со своите трикови ја крена публиката на нозе.

 

Друг специјален гостин на настанот беше омилениот лик на сите деца – Смарти! Тој беше тука да ги охрабри децата и да се слика со нив и на првиот натпреварувачки ден и на денот на доделувањето на наградите.

Вториот ден сите споделија многу насмевки и емотивни моменти заедно, благодарение на нашата весела програма.

Им честитаме на учесниците од SmartyKids Аеродром, Скопје, кои се претставија одлично на натпреварот – Матео Величковски се врати со медал за 1 место, Иво Поповски се закити со титула за 2 место, а му честитаме и на Дамјан Серафимов за одличниот настап на натпреварот.

Веруваме дека ќе бидат инспирација за децата во Македонија и следната година ќе имаме уште повеќе учесници на Олимпијадата!

Искрена благодарност до нашиот партнер од SmartyKids – Аеродром, Скопје – Маријана Маленко, за довербата и за прекрасната подготовка и поддршка на децата.

Им благодариме на родителите за безрезервната поддршка и љубов што им ја даваат на децата! Без вашата верба во нивните вештини, ништо од ова не би било возможно.

Благодарност уште еднаш и се гледаме повторно на следната голема SmartyKids Олимпијада во 2025 година! Ветуваме дека ќе биде уште повпечатливо и поспектакуларно!

 


Ако сакате да се уверите во придобивките од менталната аритметика за развојот на детската интелигенција, пријавете се на БЕСПЛАТНА демо лекција.

Ајде заедно да чекориме по патот до успехот на вашето дете!


Дали ви се допадна нашата статија?

Не заборавајте да го следите SmartyKids на:

Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsmacedonia

Instagram:
https://www.instagram.com/smartykidsmacedonia/