Табелата на Шулте се користи како вежба за развој на брзината на обработка на информации, периферниот вид и концентрацијата.

Методот првично бил замислен како психодијагностички тест за проучување на својствата на вниманието, а негов автор бил германскиот психијатар Валтер Шулте. Како симулатор и особено за деца, табелите почнуваат да се користат многу подоцна. Во денешно време, табелата психолозите ја користат за различни студии.

Симболите во вашето видно поле се читаат од визуелната меморија истовремено, а не поединечно. Ова несомнено придонесува за забрзување на интелектуалниот развој.

Психолозите исто така забележуваат дека за време на вежбите со таблицата на Шулте, човекот е потопен во состојба на екстремна концентрација на внимание, слична на медитативен транс. Оваа состојба на умот му овозможува на човекот да ја зголеми ефикасноста на секојдневните активности, ја подобрува ефикасноста во учењето и работата.

Друг интересен факт е дека табелите на Шулте се користат во обуката на пилоти за обука на внимание, визуелена реакција и развој на периферниот вид.

Што е таблицата?

Се состои од 5 реда и 5 колони, во кои по случаен избор се сместени броевите до 25. Целта на работата со табелата Шулте е последователно пребарување на секој од броевите од 1 до 25 во најкус можен рок. Центарот на фокусот на очите треба да биде во средината на табелата, а бројките се откриваат последователно без да се помести погледот.

Шулте таблицата може да се користат како привлечна активност или игра за слободно време од страна на учениците од сите возрасти.

За време на вежбата се активираат фронталните лобуси на церебралниот кортекс. Несомнено, ова ќе му овозможи на детето да ја зголеми својата концентрација на внимание, да го активира мисловниот процес и да го внесе неговиот ум во активна состојба; да ја активирате меморијата; да развијат вештини за брзо донесување одлуки.

Не е случајно што табелите Шулте се користат како вежба на курсевите SmartyKids.

Пријавете се за БЕСПЛАТНА демо лекција и надополнете ги супермоќите на вашите деца.


Дали ви се допадна нашата статија?
Не заборавајте да го следите SmartyKids на:

Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsmacedonia

Instagram:
https://www.instagram.com/smartykidsmacedonia/