Воннаставните активности им овозможуваат на децата да ги следат своите интереси и хоби надвор од училишната средина. Тие го надополнуваат академскиот развој и нудат можност да ги збогатат своите вештини.

Дополнително, децата учат ефикасно да управуваат со своето време кога имаат структуриран распоред, а активностите по училиште се одличен начин да се постигне тоа.

Зошто воннаставните активности се важни за развојот на децата?

Без разлика дали се физички, интелектуални или креативни по природа, овие видови активности им помагаат на децата:

✔️ Да се ​​најдат нови пријатели;

✔️ Да научи да работи во тим;

✔️ Развиваат нови вештини, откриваат интереси и таленти кај децата;

✔️ Тие помагаат да се изгради самодоверба.

Но, како да ги избереме вистинските воннаставни активности за нашето дете?

Земете ги предвид  потреби на детето според возраста

Возраста на детето е важен фактор во изборот на активности. Најмалите деца можат да имаат корист од активности кои развиваат моторни и социјални вештини, како што е уметност, или активности кои вклучуваат дидактички игри како што е нашиот забавен курс по математика. Постарите деца можат да се вклучат во поспецифични активности кои одговараат на нивните интереси и вештини.

Размислете за интересите на детето

Ако вашето дете е на возраст над 4 години, веројатно веќе сте забележале кои се неговите преференции. Некои деца покажуваат интерес за креативни активности, други покажуваат љубопитност за одредени науки, а трети се љубители на спортот. Сигурно детето би се навикнало да посетува активност за која покажува интерес.

Проверете ги образовните аспекти и пробајте

Истражете ги активностите кои даваат можности за учење и развивање на нови вештини кај детето. Дајте му можност на детето да проба нови работи за да знаете дали рано   ќе покаже интерес за активноста. Токму поради оваа причина во SmartyKids им нудиме на родителите и децата да посетат бесплатна демо лекција на секој од нашите курсеви, да ви кажат кои се нашите методи, кои се придобивките за развојот на децата, да ја почувствуваат атмосферата на нашите часови и пред се ќе проверите дали соодветниот курс ќе биде од интерес за вашето дете.

Балансирајте со времето

Важно е да се балансираат воннаставните активности со другите обврски на вашето дете. Не преоптоварувајте го неговиот распоред со часови и воннаставни активности, бидејќи тоа може да доведе до стрес и исцрпеност. Децата треба да имаат доволно време за спиење, бидејќи помага при добри когнитивни функции, а со тоа влијае на нивната способност за учење.

Направете го вашето истражување за да ја пронајдете вистинската активност за вашето дете. Најдете активност во која ужива додека му помагате да ги развие своите вештини и таленти.

Барате воннаставна активност за вашето дете?

Истражете ги нашите образовни програми и посетете бесплатна демо лекција за избор од нашите курсеви.

Ајде заедно да чекориме по патот до успехот на вашето дете!


Дали ви се допадна нашата статија?

Не заборавајте да го следите SmartyKids на:

Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsmacedonia

Instagram:
https://www.instagram.com/smartykidsmacedonia/