На раниот развој на детето влијаат десетици фактори, од кои најважни се воспитувањето, темпераментот и здравјето.

Родителите треба да ја следат општата стапка на развој на нивните деца уште од раното детство, кога детето ги формира своите навики и карактер. Во објавата опишуваме некои карактеристични вештини за деца од предучилишна возраст, чиј развој треба да го следат родителите.

Игри

Игрите се многу важни бидејќи преку нив децата учат да ги препознаваат и разбираат нивните чувства.

Освен тоа, начинот на кој детето игра кажува многу за развојот на неговата имагинација, емоционалната интелигенција и когнитивните вештини. Преку појавата на игри со улоги, родителите можат да забележат дека детето почнува да комуницира со другите деца, разбира и користи сценарија кои му се познати од животот.

Комуникација

Ако на 3-годишна возраст децата малку комуницираат едни со други, во подоцнежна фаза тие веќе треба да научат да ги разменат своите играчки и да соработуваат. Обрнете внимание на тоа како детето ги контролира своите емоции со текот на времето и како расте во емоционалниот развој.

Движење

Децата од предучилишна возраст сакаат да бидат активни. Умешност, рамнотежа, координација на телото – сето ова укажува на нивото на развој на моторните вештини. На 3 години децата можат совршено да скокаат на 2 нозе, а на 4 години веќе одржуваат значително подобра рамнотежа, скокајќи само на една нога.

Речник

Во предучилишна возраст, јазикот на детето се развива во голема мера. Ќе забележите дека ужива да раскажува и може слободно да зборува. Може и се препорачува да сподели со вас како се чувствува, да ги каже своите идеи, да поставува безброј прашања поврзани со светот околу него.

На 3-годишна возраст, децата веќе знаат околу 800 зборови; на 4 години нивниот вокабулар веќе има до 1000, а сега слободно можат да состават сложена реченица од 5-6 збора. Се земаат предвид сите зборови што ги знае детето, вклучително и нецелосните и неправилно изговорените. Добро е да се внимава на аудитивната перцепција на детето.

Вештини за броење

На 4-годишна возраст, децата обично веќе можат да бројат до 20, да го усогласат бројот на елементи со саканиот број, да ги разберат концептите „повеќе“ и „помалку“.

Писма

Малите деца можат да ги запомнат формите на повеќето букви и да ги именуваат. Ќе читаат само едноставни, вообичаени зборови (мачка, шума). Тие учат да препознаваат текстуална содржина од слики, измислуваат свои приказни, вртат страници, меморираат и цитираат кратки пасуси.

Еве неколку едноставни совети што можете да ги следите за да го поддржите развојот на вашето дете на оваа возраст:

✅Обезбедете му на детето доволно време за игра, бидејќи игрите му помагаат да ги изрази своите чувства на радост, возбуда или страв.

✅Одвојте време за креативни игри како што се цртање или музички игри – танцување, пеење, скокање или свирење инструменти.

✅ Читајте приказни заедно или рецитирајте песни за да ги поттикнете неговите мисловни и комуникациски вештини.

✅Подгответе оброци заедно за да поттикнете здрава исхрана, а детето ќе научи нови зборови и квантитативни концепти како на пример колку е лажичка.

Најважно е да поминете квалитетно време со вашето дете за да порасне среќно и сакано.


Дали ви се допадна нашата статија?
Не заборавајте да го следите SmartyKids на:

Facebook:
https://www.facebook.com/smartykidsmacedonia

Instagram:
https://www.instagram.com/smartykidsmacedonia/